Logo ABC Totaal Advies en Belasting Consulenten
Sterk in het kleinbedrijf

Ondernemer in de M/V Firma

Als U samen met uw partner een zogenaamde man-vrouw (M/V) firma drijft, dan kan onderstaande zeker de inspanning van het lezen waard zijn.

Een M/V firma biedt vele fiscale voordelen. In een M/V firma zijn zowel de man als de partner ondernemer. En elke ondernemer heeft recht op fiscale voordelen. Daarom zijn in een M/V firma de fiscale voordelen dus eigenlijk dubbel! Denk aan de zelfstandigen– en startersaftrek, FOR, KOR etc.

De fiscus vindt al deze dubbele voordelen toch wel een beetje te gortig worden en heeft daar wat aan gedaan. Tegenwoordig is er de gebruikelijkheidstoets. Hiermee wordt het ondernemerschap aangescherpt. De belastingdienst bedoelt hiermee ons inziens dat de partner mag bewijzen dat er sprake is van ondernemerschap!

De vraag is dus, wanneer iemand voor de fiscus een ondernemer is. Hieronder hebben we een aantal belangrijke voorwaardes op een rijtje gezet:

– Een ondernemer moet jaarlijks minimaal 1225 uur per jaar aantoonbaar in het bedrijf werken.
– Een ondernemer moet meer tijd besteden aan zijn bedrijf waarin hij werkt als ondernemer, dan in het bedrijf waarin hij eventueel in loondienst is. Dit geldt overigens 5 jaar niet voor starters.
– De werkzaamheden van de ondernemer in het bedrijf moeten “gebruikelijk” zijn. Het mogen niet louter werkzaamheden van ondersteunende aard zijn, zoals bv het voeren van de administratie.

Uit de rechtspraken is verder af te leiden dat een rechter iemand als ondernemer aanmerkt als deze oa:

– De inkoop van goederen en investeringsbeslissingen doet. Dit blijkt dan o.a. uit handtekeningen onder de bestellingen en contracten.
– Aanname van personeel verricht. Dit blijkt dan os uit ondertekening van de personeelscontracten.
– Betalingsopdrachten mag ondertekenen.

Een partner die ook in de winkel verkoopt, zal meestal weinig te duchten hebben. Het gaat voornamelijk om de partner die eigenlijk alleen maar ondersteunend werk verricht zoals de administratie. Het werken van 1225 uur in het bedrijf is dus tegenwoordig onvoldoende. Het gaat nu ook om het soort werk dat wordt gedaan in het bedrijf. Het gaat om werkzaamheden die je iemand anders (dus iemand anders dan je vrouw of een direct familielid) waar je een samenwerking mee aan gaat ook zou laten doen. Het is gebruikelijk om een VOF aan te gaan met iemand die duidelijk meerwaarde aan geeft aan het bedrijf. Je gaat anders gezegd een samenwerking aan met iemand omdat deze persoon bijvoorbeeld goed is in inkopen en jijzelf goed bent in verkopen. Waar precies de grenzen liggen is minder duidelijk op dit moment.

Gelukkig staan U mensen terzijde in deze minder makkelijke materie. Uw contactpersoon is door zijn opleiding natuurlijk volledig op de hoogte en zal U met adviezen graag van dienst zijn. Bij de bespreking van de jaarrekening komt dit onderwerp aan de orde, omdat elke situatie specifiek is en om specifieke op uw bedrijf toegesneden oplossingen vraagt.

Terug naar het nieuwsoverzicht